Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Freja - En podd om det senaste inom kvinnosjukvården

Podden Freja vill bidra till att bryta tystnaden kring ”okända” kvinnosjukdomar och berätta om vilken vård som finns.

Med hjälp av medicinska experter och modiga patienter, som delar med sig av sin historia, vill Freja nå ut med relevant information. På Danderyds sjukhus finns en av Sveriges största kvinnokliniker. Här bedrivs även forskning som kontinuerligt utvecklar kvinnosjukvården.


Lyssna och prenumerera på podden
iTunes/iOS  |  Android


Alla avsnitt

Avsnitt 7: Endometrios - Mensvärken från helvetet
”Det ser bra ut!” Det fick modejournalisten Hulda Andersson höra, trots svår smärta, när hon besökte gynekologer och andra specialister under tio års tid. Men det var allvarlig endometrios och hon behövde opereras. Lyssna på Huldas berättelse i podden Freja.

Avsnitt 6: PMS - Jag är inte galen, jag har PMS
”En svart våg av hat som sköljer över mig”. Så kan det kännas för vissa kvinnor veckan före mens. Programledaren Karin Adelsköld, som blivit PMS med hela svenska folket, är gäst i poddstudion där vi tar upp någonting som drabbar upp emot 8 av 10 kvinnor. Varje månad.

Avsnitt 5: Missfall – 1 av 6 graviditeter leder till missfall
- Varje gång man blir gravid väcks hoppet. I det nya avsnittet av podden Freja berättar artisten Charlotte Perrelli om sina återkommande missfall, som började när Charlotte närmade sig 40. Gynekolog Helena Kopp Kallner berättar om symtom, orsaker och olika behandlingsalternativ.

Avsnitt 4: Cellförändring  – Cellprov räddar liv
Cellförändringar är sällan cancer. När de upptäcks i tid kan de behandlas och därmed inte utvecklas till cancer. Ulrika drabbades av långt framskriden livmoderhalscancer men i dag är hon fullt frisk.

Avsnitt 3: Hysterektomi – 1 av 10 opererar bort livmodern
- Jag mådde som en pärla av guld när jag vaknade upp från narkosen! Det berättar patienten Anna Berge i det tredje avsnittet av podden Freja som handlar om gynekologisk kirurgi med fokus på hysterektomi, dvs att operera bort livmodern.

Avsnitt 2: Myom – Det är inte naturligt att blöda mycket
Det kan vara myom. Ofarliga muskelknutor som finns hos var tredje fertil kvinna. Men för ca 1 av 10 växer myomet, eller sitter så illa till att kvinnan får problem i form av mycket riklig mens förenat med smärta. Något som går och bör behandlas!

Avsnitt 1: Vestibulit – Sex ska inte göra ont
Sofia fick vestibulit när hon var 22 år. Helt plötsligt kände hon stark smärta när hon skulle sätta in en tampong. Det hade aldrig hänt förut. På ungdomsmottagningen trodde de att det var svampinfektion. Hon fick läkemedel och samlagsförbud. Men det skulle ta 1,5 år innan Sofia fick rätt diagnos och kunde påbörja en behandling på Vulvamottagningen på Danderyds sjukhus. Minst 35 000 unga kvinnor i Sverige lider av den mycket smärtsamma sjukdomen vestibulit som påverkar livet på flera olika sätt.

Läs nyheten om Frejapodden här.